VANAs highlights fra høring om emballageforordningen

Der bliver lige nu forhandlet en ny emballageforordning i EU, som skal erstatte emballagedirektivet, der sætter rammerne for producentansvaret for emballage på tværs af EU's landegrænser. Og VANA var på pletten til høringen i Europaudvalget på Christiansborg denne uge.

Nyhed 15. september 2023

Og emballageordningen bliver god at få på plads, for så kan vi forhåbentlig opnå nogle bedre og mere harmoniserede forhold på emballageområdet for alle de tusindvis af danske virksomheder, der har aktiviteter i flere EU-lande!

Læs mere om relevant lovgivning for producentansvar her. 

Vi er derfor også rigtig glade for, at VANA var inviteret med ombord som oplægsholder til den offentlige høring for Europaudvalget på Christiansborg, så vi som den toneangivende kollektiv ordning på området kunne give vores input til, hvad politikerne bør være opmærksomme på i forhandlingerne om forordningen.

Marianne Roed Jakobsen
Adm. direktør

VANAs indlæg tog naturligvis udgangspunkt i implementeringen af producentansvaret i Danmark, og der var lagt vægt på, at vi taler for alle VANAs medlemmer og de tusindvis af virksomheder, vi repræsenterer qua vores stiftere. For eksempel det dobbeltarbejde det giver for virksomheder, der skal kortlægge emballager, når direktiv og forordning implementeres og forhandles parallelt.

VANAs 5 hovedbudskaber til høringen om emballageforordningen:

1. Der bør fastlægges ensartede krav til rapportering af data, inkl. fælles krav til kontrol af data.

2. Fælles definition af hvem der er producent – en entydig definition som sikrer at det er ét led i værdikæden, der er ansvarlig for betaling af omkostningerne for emballagen.

3. Harmonisering af bagatelgrænser på tværs af lande.

4. Fælles europæisk indsats for at forhindre free ridere, også i forhold til e-handel.

5. De nordiske sorteringspiktogrammer bør danne grundlag for en fælles europæisk standard.

Læs mere om høringen her, eller hør Marianne Roed Jakobsen selv uddybe pointerne i streamingen på Folketingets TV her. 

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.