Tilbagetagningsordning
En virksomhed kan for egen regning foranstalte tilbagetagning af emballageaffald, der stammer fra virksomhedens egen tilgængeliggjorte emballage samt fra lignende emballage, og sikre, at det bliver affaldsbehandlet i overensstemmelse med reglerne i emballagebekendtgørelsen.
Genbrugsemballager er i udgangspunktet en tilbagetagningsordning. Læs mere om regler for genbrugsemballager.
Engangsemballager i tilbagetagningsordning
Virksomheder kan vælge selv at stå for at tilbagetage (indsamle) det emballageaffald, der stammer fra deres egne tilgængeliggjorte emballager og lignende emballager. En virksomhed, der sætter emballager på markedet kan også være en affaldsproducerende virksomhed for det, de gør til affald. Hvis en virksomhed ikke aktivt har etableret en tilbagetagningsordning, er emballagerne en del af det generelle indsamlingssystem og det betyder dermed ikke at de har en tilbagetagningsordning. Læs mere om dette.
Tilbagetagning
Selve tilbagetagning skal ske enten ved at:
- virksomheden afhenter emballageaffaldet hos slutbrugere (kun I forbindelse med levering af et nyt produkt hvis det er i husholdninger), eller
- slutbrugeren afleverer emballageaffaldet hos virksomheden eller et af virksomheden udpeget sted eller område hvorfra I eller jeres leverandør sender det til affaldsbehandling.
Oplysningspligt
Virksomheder med tilbagetagningsordning skal sikre, at slutbrugere af emballagen oplyses i salgs- og informationsmateriale, herunder i brugsanvisninger eller på salgsstedet, om hvor og hvordan de kan skille sig af med emballageaffaldet i tilbagetagningsordningen.
Affaldsbehandling – genanvendelse
Virksomheder med tilbagetagning er forpligtet til at sikre affaldsbehandling af de indsamlede mængder. Affaldsbehandlingen skal opfylde kravene til høj genanvendelse i overensstemmelse med reglerne. Læs mere om krav til genanvendelse.
Rapportering og indberetning
Virksomheder, der har en tilbagetagningsordning skal foretage to typer af rapporteringer:
- tilgængeliggjorte mængder: Mængder, der sættes på markedet
- indsamlede mængder: Mængder emballageaffald indsamlet i en tilbagetagningsordning.
Både tilgængeliggjorte mængder og indsamlede mængder rapporteres til VANA som står for den årlige, lovpligtige indberetning til Dansk Producentansvar (DPA). Den løbende rapportering for mængder i tilbagetagningsordning er endnu ikke besluttet, da der fortsat er nogle uafklarede elementer i forhold til reglerne, som skal afklares. Vi orienterer så snart, der er afklaring. Der kan ikke søges om kompensation for erhvervsaffald for mængder tilbagetaget i en tilbagetagningsordning. Læs mere om kompensation.
Egenkontrol
Virksomheder med tilbagetagningsordning skal føre egenkontrol med henblik på at sikre følgende:
- at de finansierer tilbagetagning samt håndtering af emballageaffald
- at de finansierer oplysningsforpligtelsen over for slutbrugere af emballage
- kvaliteten af de indsamlede og rapporterede data om tilgængeliggjort emballage
- kvaliteten af de indsamlede og indberettede data om affaldsmængder af emballageaffald, som I har indsamlet i en tilbagetagningsordning
- at de efterlever kravene i Europa-Parlamentets og Rådets forordning nr. 1013/2006/EF af 14. juni 2006 om overførsel af affald med senere ændringer.
Virksomheden skal udarbejde en skriftlig beskrivelse af proceduren og dokumentation for gennemførelse af egenkontrollen. Egenkontrol skal gennemføres minimum én gang årligt. Beskrivelse og dokumentationen skal på forespørgsel være tilgængelig for Miljøstyrelsen. Hvis virksomheden udbyder opgaven med indsamling og behandling af affald fra tredjeparter, skal I anvende vejesedler eller anden dokumentation fra tredjeparten som led i deres egenkontrol af data om indsamlet og behandlet emballageaffald.