Medlemsfordele

Med et medlemskab af VANA er I sikret, at jeres virksomhed lever op til forpligtelserne i producentansvaret for emballage: Vi løfter som kollektiv ordning det juridiske, økonomiske og praktiske ansvar på vegne af vores medlemmer, så I kan koncentrere jer om kerneforretningen. VANA dækker hele landet og omfatter alle typer emballageaffald.

VANA er en not-for-profit organisation. Det betyder, at I som medlem ikke betaler unødige omkostninger, hvilket gør det langt mere økonomisk, effektivt og ubureaukratisk for den enkelte virksomhed at være medlem af kollektiv ordningen VANA, end hvis alle hver for sig skal håndtere egne emballager gennem hele genanvendelsesprocessen.

Nedenfor finder du et overblik over vores medlemsfordele. Du kan også springe direkte til tilmeldingen her.

VANA gør det nemt

 • Up-to-date: Vi holder vores medlemmer opdateret om producentansvaret ved at indsamle viden og data og ved at oversætte og filtrere de komplekse regler og lovgivning på området.

 • Udbudsorganisation: Vi er det direkte bindeled til affaldsbranchen og sørger for et samlet udbud på vegne af vores medlemmer; jo flere vi er, jo bedre aftaler kan vi forhandle os til.

 • Garanter: Vi sikrer, at vores medlemmer lever op til miljøkrav og øvrige forpligtelser i forbindelse med producentansvaret - økonomisk, juridisk og praktisk.

 • One-point of entry: Vi udvikler brugervenlige it-systemer med integration til relevante aktører, bl.a. GS1 Denmark, så det administrativt er så enkelt som muligt for din virksomhed at leve op til producentansvaret.

VANA er eksperter

 • Vidensførende: Som medlem får din virksomhed direkte adgang til ekspertråd og -vejledning om producentansvaret for emballage ud fra jeres situation.

 • VANAs vidensunivers: Medlemmer får online adgang til #VANAviden - en verden af tilpasset  information om emballagedesign, miljøkrav, producentansvaret i Danmark og udlandet og lignende.

 • Webinarer: Vores medlemmer får mulighed for at deltage i webinarer om relevante temaer samt adgang til åbne spørgetimer kun for medlemmer.
  Find datoer på kommende webinarer, og tilmeld dig her.

VANA har tyngde

 • Opbakning: Vi er stiftet og bakkes op af de fire største branche- og erhvervsorganisationer i Danmark, hvis medlemmer tæller ca. 80% af de virksomheder, der bliver omfattet af producentansvaret på emballage. Se vores stiftere her.

 • Stordriftsfordele: Vores medlemmer er blandt de største aktører på markedet, hvilket giver alle vores medlemmer stordriftsfordele og gør vores kollektiv ordning omkostningseffektiv. Jo flere, jo billigere, og jo større forhandlingsstyrke i bl.a. udbudssituationer.
  Se et udpluk af vores medlemmer her.

 • Samarbejde: Vi holder os orienterede om udenlandske regler og lovgivning gennem vores medlemskab af EXPRA (Extended Producer Responsibility Alliance) og samarbejde med vores nordiske søsterordninger; Grøn Punkt Norge, FTI Sverige og Rinki Finland.

 • Indflydelse: Vi er involveret i relevante arbejdsgrupper, der sætter retning for det kommende producentansvar og den europæiske emballageforordning, som er under udvikling. Vi sidder bl.a. med hos Miljøstyrelsen i Forhandlingsudvalget for husholdningsaffald med kommunerne og Følgegruppen for miljøgraduerede bidrag.

Lad os sammen give nyt liv til brugt emballage

Som medlem af VANA kan du bruge VANAs medlemsbadge til at vise jeres kunder og samarbejdspartnere, at I har taget stilling til producentansvaret for emballage og er klar til at give nyt liv til jeres brugte emballage fra juli 2025.

Du kan downloade jeres medlemsbadge her

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.