Medlemsfordele

Som medlem af VANA bliver I del af et stærkt fællesskab af virksomheder, som tager ansvar for at nedbringe deres emballageaffald og skabe positiv forandring for vores verden.

Vi løfter som kollektiv ordning det juridiske, økonomiske og praktiske ansvar på vegne af vores medlemmer, så I kan koncentrere jer om kerneforretningen. Læs mere om producentansvaret her.

VANA dækker hele landet og omfatter alle typer emballageaffald.

Hos VANA tilbyder vi:

 • Få direkte adgang til viden og vejledning fra eksperter.
 • Få sikkerhed for, I lever op til regler og krav - i Danmark og internationalt.
 • Få den bedste pris på jeres affaldshåndtering. 
 • Bliv del af et stærkt fællesskab stiftet af de største erhvervsorganisationer.
 • Skab positiv forandring for verden. 

Spring direkte til tilmeldingen her.

Jeres ansvar under producentansvaret for emballage

 • Indsamling og affaldsbehandling af emballageaffald
  I skal sikre, at alle de emballager, I tilgængeliggør, bliver indsamlet, sorteret og genanvendt eller genbrugt.
 • Registrering, indberetning og betaling
  I skal sikre, at I er registreret hos myndighederne (DPA), og at I indberetter og betaler for de mængder, I tilgængeliggør.
 • At føre egenkontrol
  I skal føre egenkontrol, der sikrer kvaliteten og dokumentationen af de data, som I indberetter.

Sådan hjælper VANA med at løfte jeres ansvar

VANA medlemsservice

Hos VANA vejleder vi vores medlemmer ud fra gældende lovgivning og stiller bl.a. værktøjer og guides til rådighed, som gør det nemmere for jer at leve op til jeres forpligtelser. Der kommer løbende nye værktøjer til, efterhånden som rammer og lovgivning falder på plads frem mod producentansvaret træder i kraft i 2025.

VANA kan guide og vejlede, men det er jeres opgave at indsamle den nødvendige data, som skal indrapporteres. Har I brug for hjælp til f.eks. kortlægning af emballageflows og -data og ansvar, anbefaler vi derfor at tage fat i en ekstern konsulent el.lign.

Hvis der er tvivl om, hvorvidt I som virksomhed er omfattet af producentansvaret, er det Dansk Producentansvar (DPA) der kan træffe afgørelse, som registermyndighed på området.

VANA viden

Åben systemløsning

 • mulighed for overførsel fra jeres valgte datasystem
 • VANAs egen systemløsning.

Lad os sammen give nyt liv til brugt emballage

Som medlem af VANA kan du bruge VANAs medlemsbadge til at vise jeres kunder og samarbejdspartnere, at I har taget stilling til producentansvaret for emballage og er klar til at give nyt liv til jeres brugte emballage fra juli 2025.

Du kan downloade jeres medlemsbadge her

VANA er en not-for-profit organisation, stiftet af Dansk Industri, Landbrug & Fødevarer, Dansk Erhverv og Dagsam. Det betyder, at I som medlem ikke betaler unødige omkostninger, hvilket gør det langt mere økonomisk, effektivt og ubureaukratisk for den enkelte virksomhed at være medlem af kollektiv ordningen VANA, end hvis alle hver for sig skal håndtere egne emballager gennem hele genanvendelsesprocessen.
Læs mere om VANA her.

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.