Er I omfattet?

Alle virksomheder, der sætter emballerede produkter på markedet, bliver ansvarlige for at finansiere og organisere indsamling, sortering og behandling af deres emballageaffald fra producentansvaret træder i kraft. Allerede nu skal omfattede virksomheder registreres og indberette forventede emballagemængder for 2024.

Hovedreglen er, at producentansvaret tilfalder den virksomhed, der først tilgængeliggør emballager eller påfyldte emballager på det danske marked.

Her kan I se, hvornår man som virksomhed kan blive ansvarlig og dermed skal registreres og indberette emballagemængder. Nedenstående tager udgangspunkt i Miljøstyrelsens eksempler, se her: Emballage - Miljøstyrelsen (mst.dk)

Hvis der er tvivl om, hvorvidt man som virksomhed er omfattet, er det Dansk Producentansvar (DPA), der som registermyndighed, kan træffe endelig afgørelse om producentansvaret.

OBS: Ændret forståelse for ansvar ved generiske salgs- og multipak-emballager 

Miljøstyrelsens forståelse har indtil nu været, at ansvaret for salgs- og multipak-emballager ligger hos påfylderen. Miljøstyrelsen har medio juli 2024 informeret om at, de er kommet til en ny forståelse. Det betyder, at producentansvaret for generisk salgsemballage tilfalder den virksomhed, der første gang tilgængeliggør de tomme (= ikke påfyldte) generiske emballager - og altså ikke påfylderen.  

Virksomheder etableret i Danmark

Definition af mikrovirksomhed: Virksomheder med under 10 personer beskæftiget og en årlig omsætning på under 15 mio. kr. 

Som mikrovirksomhed kan I kun få producentansvar for emballager eller påfyldte emballager, som I importerer til det danske marked. Hvis I køber emballager i Danmark, er det jeres leverandør, der har ansvaret - også selvom emballagen er produceret under jeres navn eller varemærke. 

Hvis I køber emballager i Danmark

Jeres leverandør har producentansvaret også selvom emballagen er produceret under jeres navn eller varemærke. 

Det gælder uanset om det er salgs- (primær), multipak- (sekundær), transport- (tertiær), service-, eller primærproduktions- eller genbrugsemballager.

Miljøstyrelsens eksempel: Den danske fabrik får ansvaret for serviceemballagen ved salg til slagterbutikken (mikrovirksomhed) selvom emballagen er produceret under slagterens varemærke.

Den danske fabrik får ikke ansvaret ved salg til Delikatesse supermarkedet, da denne ikke er mikrovirksomhed og får produceret emballage under eget varemærke. 


Hvis I som mikrovirksomhed importerer emballager eller påfyldte emballager

I har producentansvaret.

Miljøstyrelsens eksempel: Mikrovirksomhed får ansvaret for salgsemballagen (grå gavekasse).

Fremstiller I generisk emballage?

I har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen.

Miljøstyrelsens eksempel: Dansk fabrik (emballagefremstiller) får ansvaret for den generiske serviceemballage.

Fremstiller I emballage under en anden virksomheds navn eller varemærke, der er etableret i Danmark?

Den anden virksomhed har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen (medmindre den er mikrovirksomhed - se nedenfor for salg til mikrovirksomheder).

Miljøstyrelsens eksempel: Dansk fabrik (produktproducent af hårtørrer) har ansvaret for transportemballagen (den brune kasse), da den er produceret under deres varemærke, Blæs.

 

Hvis I sælger emballager til en mikrovirksomhed i Danmark

I har som leverandør producentansvaret. Det gælder uanset, om det er salgs- (primær), multipak- (sekundær), transport- (tertiær), service-, eller primærproduktions- eller genbrugsemballager.

Miljøstyrelsens eksempel: Leverandør får ansvaret for salgsemballagen (gavekassen) som fabrikant i bekendtgørelsen.

Fremstiller I påfyldt emballage under jeres eget navn eller varemærke?

I har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen.

Miljøstyrelsens eksempel: Mejeriet har ansvaret, da de fremstiller påfyldt emballage (mælk) under eget navn eller varemærke.

 

Fremstiller I påfyldt emballage på vegne af andre under deres navn eller varemærke?

De har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen.

Miljøstyrelsens eksempel: Detail/virksomhed har ansvaret, da de får fremstillet påfyldt emballage (mælk) under deres navn eller varemærke.

Får I fremstillet emballage eller påfyldt emballage under eget navn eller varemærke?

I har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen (medmindre I er mikrovirksomhed - se ovenfor "I er en mikrovirksomhed").

Miljøstyrelsens eksempel: Delikatesse supermarked har ansvaret for serviceemballagen (den hvide pose med blåt logo), da den er produceret under deres varemærke, Big Cow.

 

Miljøstyrelsens eksempel: Detail/virksomhed har ansvaret, da de får fremstillet påfyldt emballage (mælk) under deres navn eller varemærke.

 

Importerer I emballager eller påfyldte emballager med en udenlandsk virksomheds navn eller varemærke (fx agentur eller distributør)?

I har producentansvaret som importør eller distributør i bekendtgørelsen.

Miljøstyrelsens eksempel: Frisørsalonen har producentansvaret, da de importerer påfyldt emballage produceret med en anden virksomheds navn eller varemærke, som ikke er etableret i Danmark.

Bliver I slutbruger af emballager eller påfyldte emballager?

Jeres udenlandske leverandør har producentansvaret (via fjernsalg direkte til slutbruger).

Miljøstyrelsens eksempel: Den tyske fabrik har producentansvaret for transportemballagen (den brune papkasse), da frisørsalonen gør den til affald. 

Importerer I emballager eller påfyldte emballager under eget navn eller varemærke?

I har producentansvaret som fabrikant i bekendtgørelsen.

Miljøstyrelsens eksempel: Den danske detail får importeret påfyldt emballage (shampoo) under eget navn eller varemærke (Susanne). 

 

 

 

Virksomheder etableret udenfor Danmark

I har producentansvaret (både husholdning og erhverv).

Miljøstyrelsens eksempel: Den tyske fabrik har ansvaret for transportemballagen (den brune papkasse), fordi de tilgængeliggør den direkte til frisørsalonen, som gør den til affald og dermed er slutbruger af emballagen.

Miljøstyrelsens eksempel 1


Miljøstyrelsens eksempel: Den udenlandske webshop har ansvaret for emballagen til kjolen og transportemballagen, fordi de tilgængeliggør begge dele direkte til en slutbruger i Danmark.  

Miljøstyrelsens eksempel 6

Mere om producentdefinitionen

Den fabrikant, importør eller distributør, der første gang tilgængeliggør emballage eller påfyldt emballage, er producent, hvilket betyder, at:

  1. den, der fremstiller eller får fremstillet transport-, genbrugs-, primærproduktions- eller serviceemballage eller påfyldt emballage i eget navn eller varemærke har producentansvaret. Det betyder fx, at hvis I fremstiller eller importerer transportemballager, som videresælges til virksomheder, der anvender, så har I ansvaret, medmindre I har fremstillet emballagen i deres navn.

  2. leverandører, der udbyder transport-, genbrugs-, primærproduktions- service- salgs- eller multipak emballage til mikrovirksomheder (også selvom de er fremstillet i mikrovirksomhedens navn), har producentansvaret. Det betyder fx, at hvis I fremstiller serviceemballage til en mikrovirksomhed, har I producentansvaret, også selvom I har fremstillet emballagen i mikrovirksomhedens navn. 

  3. Virksomheder, der er etableret udenfor Danmark, får producentansvaret, hvis de tilgængeliggør emballager eller påfyldte emballager via fjernsalg direkte til slutbrugeren. Det betyder fx, at jeres udenlandske leverandører kan få ansvaret for fx transportemballage, hvis I ompakker produkter og gør transportemballagen til affald.

Producentdefinition i bekendtgørelse om registrering og indberetning af emballage

Producent: Enhver fabrikant, importør eller distributør, som uanset hvilken salgsmetode der anvendes, herunder fjernsalg:

a) er etableret i Danmark og første gang tilgængeliggør transportemballage, genbrugsemballage, primærproduktionsemballage eller serviceemballage på det danske marked.

b) er etableret i Danmark og første gang tilgængeliggør påfyldt emballage eller emballage, som ikke er nævnt i litra a, på det danske marked.

c) er etableret i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland og via fjernsalg første gang tilgængeliggør transportemballage, genbrugsemballage, primærproduktionsemballage, serviceemballage eller påfyldt emballage direkte til slutbrugere på det danske marked.

Se bekendtgørelsen her

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.