Guide: Kom i gang med producentansvaret

Guiden tager udgangspunkt i fire niveauer, der handler om at forstå krav og ansvar, så I kan få etableret de nødvendige arbejdsprocesser. VANA vejleder og stiller guides og værktøjer til rådighed for vores medlemmer.

 1. Forstå kravene og jeres ansvar

  > Start med at afklare, om I er omfattet af producentansvaret. Tjek, om I er omfattet her.
  > Sæt jer ind producentansvaret, og hvilke konsekvenser det har for virksomheder her: Om producentansvaret
  > Gå til Medlemsfordele for at se, hvordan VANA hjælper jer med at løfte jeres forpligtelser under producentansvaret. 

 2. Compliance: dataindsamling-, håndtering- og rapportering

  Hvis I kommer frem til, at I har producentansvaret for jeres emballager, er næste skridt at finde ud af hvilke data, der skal indberettes. Indberetningen er opdelt i en forhåndsrapportering i 2024 og den løbende indrapportering, der starter når producentansvaret træder i kraft 1. juli 2025.

  > Få styr på, hvad der skal registreres og indberettes i 2024 her. 

  > Sæt jer ind i dataindsamling fra 1. juli 2025, hvor I løbende skal indrapportere og betale efter reglerne om miljøgraduerede bidrag. Kravene til indrapportering og dermed dataindsamlingen er derfor mere detaljerede end i 2024. Læs mere om dataindsamling 2025. 

 3. Forstå principperne og udnyt det forretningsstrategisk (konkurrencefordel)

  Når I er i gang med dataindsamlingen og begynder at kende mere til jeres emballager, kan I udnytte principperne og kriterierne i fx miljøgradueringen forretningsstrategisk.

  > Kig på designet af jeres emballager for at minimere mængderne, og find ud af, om der fx kan være nogle mere bæredygtige og økonomisk fordelagtige alternativer. Se nedenfor for en tilgang til processen.

  > Læs mere om emballagedesign her. 

 4. Inkorporeret del i forretningsprocesser og strategi

  På sigt kan emballagedesign som en integreret del af jeres forretningsprocesser og strategier skabe omkostningseffektivitet og bidrag til den cirkulære økonomi.

Du kan med fordel strukturere processen ud fra følgende 5 trin:

Grafik: Sådan forbereder du dig

Indhent data

Noget af det vigtigste i din forberedelse er at skabe overblik og få bedre kendskab til de emballager, du sætter på markedet. For selvom alle detaljer i forbindelse med producentansvaret, hvad angår bl.a. pris, miljøgraduering, detaljeringsgrad og form, ikke er på plads endnu, så kommer det til at basere sig på emballagens tekniske data, såsom sammensætning, typer og materialer.

Find inspiration til, hvilke data, der er gode at indsamle om din emballage, i guiden her.

Du kan også lade dig inspirere af vores oversigt over emballageguides her. 

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.