Om producentansvar

I et producentansvarssystem får virksomhederne ansvaret for at indsamle og genanvende de produkter, de sætter på markedet ud fra et 'forureneren betaler princip'. Det skaber et økonomisk incitament til, at virksomhederne tager et større ansvar for de miljømæssige konsekvenser, som forbrug og håndtering af deres produkter - og emballager - forårsager.

”Forureneren-betaler-princippet” er nedfældet i EU Maastricht-traktaten og er et økonomisk princip om, at virksomheder er ansvarlige for egen forurening.  

Der findes seks forskellige producentansvar i EU, som de respektive medlemslande er forpligtet til at rammesætte - og et nyt på tekstiler er netop godkendt med henblik på at træde i kraft i løbet af 2027.

Producentansvar for emballage

Producentansvar for emballage træder i kraft 1. oktober 2025. Det vil sige, at de ca. 7000 virksomheder, som sætter emballage på det danske marked, får ansvaret for emballagen i hele dens livscyklus - også efter emballagen er tom og affaldssorteret af slutbrugeren. 

Se, om I er omfattet af producentansvaret for emballage her.
Læs mere om registreringspligten her.

Formål 
Det overordnede formål med at indføre producentansvar på emballage er at reducere mængden af emballage, sikre en effektiv indsamling og håndtering af emballageaffald samt at motivere virksomhederne til bedre og mere miljørigtigt design af emballage - både til forebyggelse, genbrug og genanvendelse.

Populært sagt taler man om at slutte cirklen - 'closing the loop'.

Økonomiske konsekvenser
Den samlede udgift anslås i Danmark at være ca. 2,35 mia.kr., som flyttes fra borgernes affaldsgebyrer for indsamling og håndtering af husholdningsaffald til at skulle finansieres af virksomhederne.

Virksomhederne skal ikke dække omkostninger for affald, der ikke udgør emballage. Kommunerne vil derfor stadig opkræve et borgerbetalt affaldsgebyr til indsamling og håndtering af det husholdningsaffald, der ikke udgør emballage.

Læs mere om affaldsbehandling her.

Miljøgraduering 
Virksomhederne skal betale omkostningerne ved indsamling, transport og affaldsbehandling af de emballager, som de markedsfører, fratrukket indtægter fra salg af de genanvendte råvarer.

Et af grundelementerne i producentansvaret er, at emballagereduktion og miljøvenligt design skal kunne betale sig for virksomhederne. Det betyder, at virksomhederne skal betale mindre for de emballager, der kan genbruges eller genanvendes. Det sker i praksis ved at miljøgraduere de omkostninger, som virksomhederne skal dække.

Læs mere om, hvordan miljøgradueringen fungerer her

VANA hjælper jer med at håndtere jeres producentansvar

VANA håndterer producentansvarene på hhv. emballage og engangsplastprodukter og på elektronik og batterier i samarbejde med RECIPO, som er førende på deres felt i Norden.

Hos VANA arbejder vi også på at kunne løfte de øvrige producentansvar samt det kommende producentansvar på tekstiler for vores medlemmer - enten direkte eller gennem samarbejdsaftaler med andre førende kollektiv ordninger.

Producentansvar på elektronik og batterier

Producentansvaret på elektronik og batterier pålægger producenter og importører ansvar for deres elektriske produkter fra design og produktion over indsamling og miljøbehandling, når produkter er udtjente. 

VANA kan håndtere producentansvaret for elektronik og batterier på vegne af vores medlemsvirksomheder ud fra en samlet aftale med RECIPO, Nordens førende kollektiv ordning på området.

Læs mere om partnerskabet med Recipo

Producentansvar på tekstiler

EU har vedtaget en aftale om ændringer af affaldsrammedirektivet, som indfører producentansvar for tekstiler.

Det betyder, at producenter og brands, der sælger tekstiler i EU skal betale for omkostningerne forbundet med indsamling, sortering og genanvendelse af tekstilaffald fra deres produkter. Som udgangspunkt gælder det alle virksomheder, der producerer, importerer eller distribuerer tekstil-, tekstilrelaterede- eller fodtøjsprodukter - dog ikke socialøkonomiske virksomheder, der leverer allerede brugte produkter, som vurderes egnede til genbrug.

Aftalen forventes at blive publiceret i november 2025, hvorefter EU-medlemsstaterne vil have 20 måneder til at ajourføre deres nationale lovgivning og 30 måneder til at implementere et producentansvarssystem.

Producentansvar på andre produkter

Find mere information om producentansvar på fx biler hos Dansk Producentansvar.

Nyt fra VANA - i din indbakke!

Skriv dig op til VANAs nyhedsbrev, så holder vi dig løbende opdateret om producentansvaret for emballage, vigtige deadlines og alt det virksomhederne skal have styr på, inden producentansvaret træder i kraft til oktober 2025!