Tryk på omlægning af emballagen hos HF Jensen

Fokus på resurseforbrug har aldrig været større, og incitamenterne til at holde sig i den grønne vognbane bliver kun flere: Så selvom produktionsvirksomheden HF Jensen befinder sig under den såkaldte bagatelgrænse på 8 tons emballage om året, så har de meldt sig ind hos VANA for at få hjælp til registrering hos myndighederne og holde sig ajour med udviklingen – af hensyn til afgifter, kundernes ønsker og deres grønne profil.

Case 25. maj 2023

Virksomheder under bagatelgrænsen skal også registreres i 2024

HF Jensen, der udvikler og producerer sensorer til registrering af tryk og afstande, har et årligt forbrug af emballage på ca. 1-1,5 ton og er dermed en af de ca. 33.000 virksomheder, der ligger under den såkaldte bagatelgrænse for producentansvaret for emballage. I princippet kan HF Jensen derfor fortsætte forholdsvis upåvirkede efter producentansvaret træder i kraft i 2025, da de ikke bliver pålagt samme økonomiske og administrative forpligtelser. Det ændrer dog ikke på, at de stadig får lovpligtigt producentansvar for deres emballage og dermed også pligt til at registrere sig i de officielle registre pr. 31. marts 2024.

Læs mere om registrerings- og indberetningspligten her.

En anledning til at kigge på materialeforbruget

HF Jensen har benyttet anledningen til at gentænke materialeforbruget på deres mest solgte produkt, en sensor til skibsmotorer. Det har vist sig at være gavnligt både ud fra en økonomisk og miljømæssig betragtning.

Vi har ikke ambitioner om at blive førende på emballagefeltet - det har vi ikke resurserne til. Men vi skal være opmærksomme på branche-tektonikken, hvis vi vil blive på banen. Og det indebærer, blandt andet, at vi skal have et optimeret og bevidst materialeforbrug.

Keld Lamberth
CEO, HF Jensen

HF Jensen har med en simpel, men dedikeret indsats, som er foregået i sparring med deres leverandør, formået at reducere emballagens vægt med 28% og rumfanget med 42% - endda til en lavere pris. Derudover bruges der nu kun et materiale, pap, hvor der tidligere også indgik plast, og skum for at holde produktet på plads. Som konsekvens af den mindre størrelse og vægt på emballagen, kan der nu pakkes flere sensorer på mindre plads, produkterne kan sendes i mindre transportemballage, og det er nemmere at sortere og genbruge. Derudover er selve transporten også blevet mindre klimabelastende.

Billede af emballage til sensorer hos HF Jensen

”Det udvidede producentansvar for emballage har været en anledning til at forbedre dette led i produktionen, som ellers hurtigt kan negligeres i en travl hverdag – det er jo bare pap. Men vi har fået meget positive reaktioner på tiltaget, fx fra vores største kunde i Asien, der nu skal bruge mindre plads til lagring af vores produkter. Vi har altså opnået nogle meget gunstige resultater ved at tage emnet alvorligt, og det er oplagt for os at udvikle og evaluere vores øvrige emballager med udgangspunkt i de krav, der følger med producentansvaret for emballage,” forklarer Mathias Norup Panduro, der har stået for processen hos HF Jensen.

En enkelt proces med stor effekt

  1. Vi kiggede på vores eksisterende emballage og prioriterede 3 oplagte forbedringsmuligheder; der var brugt 3 materiale-typer (plast, skum og pap), den var for stor og fikseringen af produktet var ikke optimal.
  2. Processen med at redesigne emballagen var simpel og kunne klares in-house, men med vigtig teknisk sparring med vores leverandør.
  3. Udviklingen bestod hovedsageligt i at måle, skære, klippe og klistre med pap, for at definere de rummelige forhold. Vi lavede altså en masse fysiske mockups.
  4. Herefter holdt vi løsningen op mod vores transportemballage, som jo har nogle faste dimensioner, for at sikre en optimal kompatibilitet og pladsudnyttelse.

Mathias Norup Panduro fortsætter: ”Med producentansvaret følger forhåbentlig også nogle mere håndgribelige kriterier, som vi kan holde vores emballage op mod. For eksempel har vi en række faste kunder som aftager større partier, hvor det vil være interessant at kigge på, om det kan svare sig at genbruge emballagen. Pt. synes det ikke muligt, men måske der dukker løsninger op, som vi kan inddrage i vores produktion. Vi kan måle og veje vores emballage og sørge for fx at bruge FSC-mærkede produkter, men vi er ikke eksperter i genanvendelse og cirkulær økonomi. Så vi håber, at forholdene i fremtiden vil fremme vidensdeling, inspiration og den langsigtede positive udvikling på disse områder”.

VANA gør det nemmere at holde sig opdateret

Det kommende producentansvar for emballage skaber ringe i vandet, da det jo også giver anledning til, at vores leverandører, som næsten alle er danske, ændrer deres løsninger, hvilket igen kan få indflydelse på vores supply chain og dagligdag. Som medlem af VANA kan vi nemmere holde os opdaterede med udviklingen i industrien generelt, holde øje med emballageløsninger på både system- og produktniveau, og så giver det os et incitament til at arbejde på en grønnere virksomhedsprofil, fortæller, Keld Lamberth, CEO i HF Jensen, om baggrunden for at melde sig ind hos VANA.

Læs mere om fordelene ved at være medlem af VANA her.

Bag om HF Jensen

HF Jensen udvikler og producerer kundespecifikke sensorer til registrering af henholdsvis tryk og afstande i tæt samarbejde med deres kunder. Sensorerne udmærker sig ved at levere højpræcisionsmålinger under ekstreme forhold som høj/lav temperatur og kraftige vibrationer.

Sensorerne, som registrer tryk, bruges i alt fra forstøvning i pharma-industrien til atomkræftvæ--rker. Begge stiller høje og meget specifikke krav til sensorerne.

Sensorerne, som registrerer afstand, bruges også bredt lige fra cylindere i præcisions-robotter til ventiler i nogle af verdens kraftigste containerskibsmotorer. Sensorerne til skibsmotorer sælges i størst antal, hvorfor HF Jensen har særligt fokus på løbende at forbedre processerne omkring disse – herunder emballeringen.

Læs mere om HF Jensen her

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.