FAQ - Økonomiske forhold og priser
Som virksomhed, der er omfattet af producentansvar på emballage, skal man dække omkostningerne til indsamling, transport og affaldsbehandling af ens emballager.
Læs mere om priser for medlemskab af VANA og de økonomiske konsekvenser i forbindelse med producentansvaret.
Nej: Affaldsproducerende virksomheder skal kun betale for håndtering af det affald, der ikke er emballager. Producenten skal betale for den del, der er emballage.
En emballage registreres i producentansvaret af den virksomhed som første gang tilgængeliggør den på det danske marked, med erhverv som slutbruger. Når emballagen bliver til erhvervsaffald, afhentes den fx af en privat affaldsindsamler, der bliver kompenseret af den kollektive ordning.
Grundbidraget dækker løbende vedligehold af stamoplysninger i VANAs forretningssystem og adgang til viden på de lukkede medlemssider.
Som medlem af VANA kan du se priserne her. Priserne bliver offentliggjort i VANAs vilkår, når producentansvaret træder i kraft 1. oktober.
Priserne er højere end de estimerede tal fra Miljøstyrelsens rapport fra 2021 (også kendt som COWI-rapporten) og de fremskrevne 2023-tal derfra, som VANA-beregneren baserede sig på.
Det skyldes, at kommunernes udmeldte gebyrer er væsentlig højere end antaget, og virksomhedernes indrapporterede mængder af husholdningsemballage væsentligt lavere end antaget. Det vil sige, at der må forventes at være en større volume, der ikke er rapporteret, men som indgår i priserne (free rider-problematikken).
Da Dansk Producentansvar (DPA) fortsat ikke har truffet afgørelse om størrelsen på den sikkerhed, som alle kollektiv ordninger skal stille senest den 3. september, kan vi desværre endnu ikke sige, om det bliver nødvendigt for VANAs medlemmer at stille sikkerhed eller betale aconto. VANA arbejder hårdt for at dette ikke bliver nødvendigt.
Medlemmer skal rapportere reelle tilgængeliggjorte mængder løbende til VANA pr. måned (over 8 ton) eller kvartal (under 8 ton) og bliver faktureret på baggrund heraf. Betalingsfristen er 30 dage fra fakturadato.
Det vil sige første betaling vil blive opkrævet i hhv. november 2025 og januar 2026.
Miljøgradueringen udgør 35% af de operationelle omkostninger og tager udgangspunkt i bonus/malus-modellen. Det vil sige, at virksomheder, der tilgængeliggør emballager med lav genanvendelighed (rød), skal betale en større del af omkostningerne (malus).
Læs mere om miljøgraduering og bonus/malus-modellen her.
Bonus til de virksomheder, der tilgængeliggør emballager med høj genanvendelighed (grøn) er afhængig af fordelingen mellem grønne og røde rapporteringer i de respektive materialekategorier. VANA udbetaler derfor bonus ud fra en trappemodel, indtil der er opbygget kendskab til fordelingen ud fra medlemmernes løbende rapporteringer, læs mere her.
For emballager i rødt niveau, betaler producent en malus (meromkostning) på 35 % af den enkelte producents beregnede operationelle omkostninger til affaldshåndtering af emballageaffald.
For emballager i grønt niveau får producent en bonus som mindsker, producentens beregnede operationelle omkostninger til affaldshåndtering af emballageaffald.
For emballager i gult niveau betaler den enkelte producent de beregnede operationelle omkostninger til affaldshåndtering.
Læs mere om den økonomiske model for det miljøgraduerede bidrag her.
Læs mere om udbetaling af bonus for medlemmer her.
VANA udbetaler bonus ud fra en trappemodel. Jo større kendskab VANA får til mængderne og fordelingen mellem fraktioner, jo tættere kan VANA komme på at fastsætte både rød og grøn pris forud for året.
Se uddybning under VANAs priser her.
Det er der, hvor Dansk Producentansvar (DPA) har frist for indberetninger, og VANA kan afslutte foregående år.
Læs mere om VANAs priser her.
Ja. VANAs medlemmer betaler samme pris for håndtering af de respektive materialekategorier, hvad end der er tale om almindelig, rest- eller farligt affald, og denne pris miljøgradueres.
Miljøstyrelsen har tilkendegivet, at det er emballagen, der skal miljøgradueres, og det er derfor ikke af betydning for prisen, om den er i almindelig, rest- eller farligt affald, men derimod kriterierne i vejledningens bilag 14, der afgør det.
Læs mere om miljøgraduering her.
Find Miljøstyrelsens vejledning her.