Producentansvar på tekstiler på vej

I EU's seneste tekstilstrategi er producentansvar på tekstiler nævnt som et vigtigt element til at reducere mængden af tekstilaffald i Europa. Der er endnu ikke konkrete beslutninger på området, men forslaget diskuteres i EU nu med henblik på også at indføre producentansvar på dette område på tværs af hele EU.

Nyhed 29. november 2023

Hos VANA følger vi udviklingen tæt og holder os opdaterede både i EU og internationalt, så vi er klar til også at hjælpe vores medlemmer med at håndtere producentansvar på tekstiler.

Vi har i den forbindelse været på inspirationsbesøg ved SIPtex hos Sysav i Malmø sammen med vores nordiske samarbejdspartner, Grønt Punkt Norge AS, for at udforske sorteringsanlægget, som er resultatet af et innovationsprojekt med SYSAV, ejet af 14 svenske kommuner.

Sorteringsanlæggets kapaciteter og funktioner

  • Sorterer i farve og materiale med infrarøde scannere tilpasset industrien.
  • Behandler over 20.000 tons tekstil årligt.
  • Modtager tekstil fra både industri og forbrugere.

Funfact om kvalitet og mængde i Norden

Besøget hos Sysav afslørede også, at tøjkvaliteten i Norden gør sortering og genanvendelse lettere. Samtidig med, at vi står over for store mængder tekstilaffald på grund af Nordens og resten af Europas betydelige forbrug af fast fashion.

Som VANA-medlem er du sikret opdateret viden om lovgivning og forpligtelser om producentansvaret – også på tekstiler.

Læs mere om SIPtex og Sysav i Malmø her.

Bliv medlem af VANA

Meld din virksomhed ind hos VANA, og kom på forkant med producentansvaret - vi bistår bl.a. med registrering af de lovpligtige oplysninger hos Dansk Producentansvar som åbner 1. april 2024.  Se medlemsfordelene, og tilmeld din virksomhed nu.

Bliv medlem

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.