Forbered din virksomhed på producentansvaret

Forbered din virksomhed på producentansvaret

Producentansvaret for emballage træder i kraft i 2025, og selvom alle detaljerne for den danske model endnu ikke er på plads, kan din virksomhed allerede nu gå i gang med de indledende forberedelser.

VANAs bud på, hvordan du som producent bedst muligt gør dig klar til producentansvaret træder i kraft er:

  • Undersøg, hvad producentansvaret for emballage betyder i praksis ved at sætte dig ind i viden på området. Søg fx i vores FAQ her på hjemmesiden.
  • Opsøg viden om hele værdikæden, som emballagens livscyklus er en del af – fra lovgivning, sortering- og indsamlingskrav, materiale- og emballagetyper, muligheder for emballagedesign og den potentielle miljøpåvirkning.
  • Lav en kritisk gennemgang af jeres emballage: Hvad ‘virker’? Hvad ‘virker’ ikke? Kan I gøre noget anderledes, så det gavner både miljø og økonomi?

Strukturér fx processen ud fra følgende steps:

Indhentning af data

Noget af det vigtigste i din forberedelse er at skabe overblik og kendskab til de emballager, du har på markedet. For selvom alle detaljer i forhold til bl.a. pris, miljøgraduering, detaljeringsgrad og form ikke er på plads endnu, så kommer de til at basere sig på emballagens tekniske data, som fx sammensætning, typer og materialer.

Find inspiration i guiden herunder, til hvilke data der er værd at indsamle om emballagen.

Se guiden her.

Du kan også lade dig inspirere af den oversigt over emballageguides, vi har lavet, når din virksomhed skal i gang med at designe eller re-designe jeres emballager.


Bliv klogere på design til forebyggelse, genbrug og genanvendelse her.

Kontakt os

Vil du vide mere?

icon