Tips og tricks fra Interpack 2023

VANA har været på #Interpack2023 emballagemesse i Düsseldorf. Her får du indblik i de tips og trends, vi har taget med hjem til jer.

Nyhed 30. maj 2023

Salgsemballage i fokus

Det helt store fokus handler om salgsemballagen, når det kommer til at tænke i en mere miljøvenlig retning. Og her får især fødevarer generelt meget fokus.

Det store spørgsmål er, om der gemmer sig en lavthængende frugt ved at rette blikket mod sekundær- (multipakemballage) og tertiæremballage (transportemballage)?

Genanvendelig film til fødevarer

Flere emballageproducenter har udviklet fleksible emballager, der er genanvendelige.

Et eksempel er KRAUS FOLIE, der har udviklet en 5- og 9-lags PE, PP og barriereorienteret film, som kan benyttes til såkaldte monomateriale-laminater.

Det betyder, at den fleksible folie er genanvendelig, fordi de benyttede barrierer PE/PP/EOVH er kompatible med genanvendelsesstrømmen for PE/PP (vær dog obs på, at der er krav og kriterier til den sammensætte mængde - se mere i Plastindustriens designguide her.

På messen blev også fremvist andre materialer, end dem vi traditionelt har benyttet mest, for eksempel:

Bionedbrydelig serviceemballage

Et eksempel er serviceemballage fremstillet af tørrede palmeblade, som efter sigende kræver færre resurser i vaske- og tørringsprocessen. Eksemplet nedenfor er fra virksomheden LEEF, som fortæller at deres serviceemballage er bionedbrydelig som både hjemme- samt industriel kompostering. Deres mål er klart: "at undgå plastik i serviceemballager".

Et obs-punkt i den forbindelse er dog, at den danske infrastruktur for bionedbrydelige emballager på nuværende tidspunkt ikke er så stærk som andre materialefraktioner. Vi anbefaler derfor at researche denne del af processen grundigt, hvis man ønsker at prøve den type alternative løsninger.

Find mere information om LEEF her.

Træfiberemballage i flere udgaver

Et andet eksempel var en nyudviklet emballage til fx chokolade i ren fibermateriale i stedet for den velkendte alufolie samt en blisterpak, hvor den sædvanlige plastikrude er udskiftet med en træbaseret biopolymer. Det betyder, at emballagen i sin helhed kun består af træfibre som råmateriale.

Ved sortering og genanvendelse skal papdelen sorteres som papaffald, og bioplasten skal sorteres som plastik: Bioplastmateriale ødelægger IKKE genanvendelsesstrømmen for plastik, så længe den IKKE er nedbrydelig. Få mere viden om det hos plastindustrien.

Nye former

Man kan også lade sig inspirere af andre ting for at imødekomme fremtidens krav om mindre emballage(affald).

Nedenfor ses fx en vinemballage med tap, som vel bedst kommer i kategori med en bag-in-box-vin. Men i denne type emballage er papkassen udeladt, og man har i stedet ladet 'inderposen' udgøre hele emballagen. Derved 'sparer man' en hel emballagetype, og der kan samtidig være noget at hente på transportsiden, hvis der kan pakkes flere enheder på samme plads.

Hvis man skal tage den skridtet længere og gerne vil undgå at skulle have tap på sin vin, så er der også denne doypack-emballage (nedenfor), som man kan forestille sig kunne udgøre en fremragende emballage til en vin.

Med de to eksempler har vi jo naturligvis en potentiel forbrugerbarrierer for at ville acceptere vin i en plastemballage, fordi vi endnu ikke ser det udfoldet i stor stil på det danske marked.

En anden 'ny' form kan være at overveje emballagens udformning, så emballageenhederne kan pakkes tættere eller mere volumen optimalt i sekundæremballagen. Dermed transporteres mindre luft og mere produkt.

En sammenligning af emballagerne nedenfor kan give en fornemmelse af, hvordan der kan pladsoptimeres, fx ved at bruge en firkantet flaske fremfor den mere traditionelle runde flaske.

Transportemballagen

Paller er velkendt fungerende i genbrugssystemer både i træ og i plast. Men også her er der muligheder, fx fortæller en palleproducent om en pladsoptimerede palle, som betyder minimeret spildplads fra pallens udformning maksimalt. Det betyder, at man kan læsse flere paller på et læs.

Derudover kan den mest velkendte transportkasse, nemlig papkassen, også skiftes ud med en genrugsemballage, i form af plasttransportkasser. Mange af disse kasser er i øvrigt designet, så de er fuldt optimeret til målene på pallerne, så de 'låser' hinanden via deres design uden brug af fx kantlister, film eller strips.

Mange af palleproducenterne tilbyder også logistikservice, som er en af de ting, der kan være svære for en virksomhed at administrere.

Få hjælp til at komme i gang med bedre emballagedesign her. 

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.