Affald er ikke bare affald

Emballageaffald er ikke bare affald, når det kommer til genanvendelse af ressourcerne! Det er en kompleks virkelighed at træde ind i, når vi skal udnytte vores husstandsindsamlede emballageaffald i større og bedre grad, end vi gør i dag. VANA har været en tur forbi det tyske sorterings- og genanvendelsesanlæg i Hündgen for at se på praktikken omkring sortering og behandling af vores husholdningsaffald.

Nyhed 26. februar 2023

Sorterings- og genanvendelsesanlægget Hündgen Entsorgungs GmbH & Co. KG tager hvert år imod ca. 25.000 tons dansk husholdningsaffald til sortering, behandling og genanvendelse fra bl.a. Københavns Kommune.

...og affaldet er ikke bare affald! For det er ikke den samme type affald, som den der f.eks. genereres af de tyske borgere...! I Tyskland sorterer man nemlig i gule og sorte affaldsspande: Den sorte er til restaffald, og den gule er til alt, der kategoriseres som emballage, uagtet materialetype.

Den danske fraktion, der går til Hündgen-anlægget, er fraktionerne plast og mad- og drikkevarekarton. Dermed adskiller den sig væsentligt fra det tyske emballageaffald. Desuden er der en markant større forekomst af folier i de danske fraktioner, og affaldet kommer balleteret (sammenpresset til 1 tons baller), hvorimod det tyske emballageaffald indsamles og afleveres i løs tilstand.

Sortering af dansk affald i Tyskland

De kommer altså ikke sovende til den bedste udnyttelse af ressourcerne! For det handler om at tilpasse sorteringsprocesser og -linjer til det affald, der kommer ind gennem døren.

Rikke Halkjær Kristensen
Konsulent for cirkulær økonomi, VANA

Hvad betyder bedst mulig udnyttelse af ressourcerne?

Det kan betragtes ud fra flere perspektiver:

Ud fra definitionerne af hvad en cirkulær økonomi for emballage er i EU, vil man betragte det ud fra et kvalitetsperspektiv.

Forsimplet set handler det om, at den bedste kvalitet er lig med, at det genvundne sekundære råmateriale genvindes 1:1.

Altså, med andre ord, at den emballage, der i sin tid blev produceret, vil kunne genanvendes til et sekundært råmateriale, der har samme egenskaber som det oprindelige materiale havde.

Opnår man ikke dette, er der tale om det, der kaldes 'down-cycling' - eller i andre sammenhænge spiralgenanvendelse.

Læs mere om disse principper her.

En anden tilgang er værdikæde-tilgangen, hvor det sekundære materiale produceres i den kvalitet, som en given aftager efterspørger og skal bruge til et specifikt produkt. Ofte er der i sådanne tilfælde tale om joint venture-samarbejder, hvor man i fællesskab udvikler kvaliteten af det sekundære råvaremateriale. Desuden giver det mulighed for at sikre, at der er balance mellem udbud og efterspørgsel.

Lige præcis det er én af Hündgens-anlæggets tilgange til udvikling og innovation af deres virksomhed. De er efter eget udsagn eksperter i sortering af husholdningsaffald, og de bestræber sig på også at blive eksperter i genanvendelsen.

Åbenhed og samarbejde er nødvendig

''Den åbenhed og indsigt, som virksomhedens CEO, Christian Hündgen, og chef for drift af anlægget, Frank Arleth, har givet os er værdifuld viden for VANA'', forklarer konsulent for cirkulærer økonomi, Rikke Halkjær Kristensen, og fortsætter:

''En viden, som vores medlemmer får gavn af, når producentansvaret for emballage træder i kraft. Den åbenhed er et vigtigt parameter for at kunne løfte producentansvaret for emballage bedst muligt. Vi kommer nemlig ikke udenom, at vi bliver nødt til at vide, hvad der sker med emballageaffaldet, for at vi kan hjælpe vores medlemmer til at designe emballagerne til at blive genanvendt bedst og billigst."

Sorteringsprocessen på Hündgen-anlægget

  1. Affaldet ankommer fra Danmark i balleteret form og fra Tyskland i løs form.
  2. Stort affald frasorteres manuelt, inden det læsses i den mekaniske sorteringsproces.
  3. Når affaldet sendes gennem sorteringsanlægget, sorteres det ved hjælp af forskellige teknologier efter materialetyperne; PET, PP, PE, PO, pap, aluminium, mad- og drikkevarekartoner.
  4. De forskellige sekundære råmaterialer, der udvindes, opnås i forskellige kvaliteter, som derfor kan benyttes til at indgå i forskellige typer af nye produkter.
  5. Gennem processen er der en del materiale, der kvalitetsmæssigt ikke kan benyttes til 'nyt' råmateriale. Dette restprodukt benyttes til sekundær brændsel.

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.