Er du klar til at hente affald fra 2025?

IKKE? Bare rolig, det behøver du heller ikke at være... i hvert fald ikke, hvis du melder dig ind hos VANA. Så sørger vi nemlig for alt det praktiske i forbindelse med håndteringen af producentansvaret på dine vegne. Og jo flere medlemmer vi er inden årsskiftet, jo flere stordriftsfordele kan du opnå, og jo mere omkostningseffektivt kan vi gøre det på vegne af alle vores medlemmer!

Nyhed 31. maj 2023

Indberetning og tildeling af mængder ved DPA

Vi får i øjeblikket mange spørgsmål, om hvorfor man som producent skal registrere sig og allerede indberette de emballagemængder, man forventer at sætte på markedet i 2024.

Og det korte svar er, at det handler om tildelingen af kommuner - og dermed emballagemængder - blandt kollektivordningerne. Derfor er det også vigtigt at tage aktivt stilling til medlemskab af VANA nu - læs mere om fordelene ved at være medlem her.

Sådan fungerer tildelingsprincippet

Tildelingsprincippet går ud på at:

  • inddele Danmarks samlede mængder af emballageaffald på kommune-niveau og på overordnede fraktioner.
  • tildelingen sker blandt kollektivordningerne på området ud fra de forventede mængder deres respektive medlemmer samlet set har pr. 31. marts 2024.
  • tildelingen foretages af Dansk Producentansvar (DPA).

Det vil sige: Jo flere og større mængder VANAs medlemmer har pr. 31. marts 2024, jo større tildeling får vi, og jo mere omkostningseffektive bliver vi.

Eksempel på tildeling af kommuner

Hvorfor skal man registrere og indberette allerede i 2024?

Indberetningen i 2024 handler om tildeling af mængder mellem aktive kollektive ordninger på området og er altså IKKE at sammenligne med de indberetningskrav for emballage, der kommer fra producentansvaret træder i kraft i 2025.

Kort forklaret

  • De mængder og fraktioner af emballage, der skal indberettes senest 31. marts 2024 er UDELUKKENDE en indberetning af de forventede emballagemængder. 
    Læs mere om registrering her.

  • Indberetningen af de forventede mængder skal bl.a. bruges af Dansk Producentansvar (DPA) i forbindelse med tildeling af mængder mellem de kollektive ordninger, der til den tid har meldt sig på banen til at håndtere producentansvaret på emballage. Det er altså vigtigt, at tage aktivt stilling og vælge kollektivordning nu.
    Bliv klogere på, hvordan en kollektivordning fungerer her.

  • Registrering og indberetning i 2024 har altså IKKE noget med de såkaldte miljøgraduerede bidrag at gøre og får dermed heller IKKE økonomisk betydning. 
    Læs mere om de forventede miljøgraduerede bidrag her.

Medlemmer af VANA opnår økonomiske fordele

Det vil altså sige, at jo flere medlemmer vi er, og jo større emballagemængder vi håndterer, des bedre priser kan VANA forhandle sig til, så det bliver så omkostningseffektivt som muligt, når I som producenter overtager ansvaret for de emballager, I sætter på markedet, gennem hele livscyklussen, fra 2025.

Derfor er det også vigtigt at tage aktivt stilling og melde sig ind i VANA allerede nu:

Læs mere om fordelene ved at være medlem af VANA her, eller gå direkte til tilmeldingen.

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.