Paint’R udvikler bæredygtig emballageløsning til malingsindustrien

Emballage til maling er typisk kendetegnet ved store mængder plastik i hver enkelt malerspand, som potentielt set også ender i farligt affald, hvis der efterlades malingsrester i. Malingsindustrien er derfor en af de brancher, der forventes at blive ramt af høje afgifter på emballage, når producentansvaret træder i kraft.

Case 10. januar 2024

Det kommende producentansvar for emballage får lige nu mange virksomheder til at kigge i retning af nye innovative designløsninger på emballage. Paint’R, som er en start up-virksomhed etableret af tidligere DTU-studerende, har også i den anledning i samarbejde med malingsindustrien udviklet en ny bæredygtig emballage til professionelle malere: I stedet for den traditionelle malerspand, kommes malingen direkte i specialdesignede poser, som maleren kan rulle direkte fra. Poserne er nemme at åbne og passer ned i de rullespande, som de professionelle malere anvender.

”Producentansvaret er en god anledning til at nytænke mulighederne for at implementere mere innovativ og bæredygtig emballage. Det har været en udfordring at indføre en ny emballage på markedet i relativt små mængder, men fordi der er mulighed for at opnå markant lavere afgifter med mere bæredygtig emballage i forbindelse med producentansvaret, er der nu et momentum, fordi det giver god mening – også økonomisk – at skifte til den innovative emballageløsning”, siger CEO i Paint’R Sofie Winge-Petersen.

Nemt at skille ad
De specialdesignede poser fra Paint’R pakkes direkte i en papkasse, der samtidig sikrer stabilitet under transport og opbevaring. Med det nye design sikres det, at papkassen kan genanvendes, samtidig med, at prisen bliver bedre, da afgiften på pap er lavere end plastik, når producentansvaret træder i kraft.

Få et prisestimat på affaldshåndtering fra 2025 med VANA-beregneren her.

”Vores fokus i designet af emballagen har været på, at emballagen kunne skilles ad, således at det er relativt rene affaldsfraktioner vi ender med, samt at en så lille mængde affald som muligt, er i kontakt med malingen, og derved potentielt set får en højere afgift, hvis den kvalificeres som farligt affald. Det, forventer vi, kan reducere udgifterne til producentansvaret med omkring 80%, da genanvendeligheden øges, og mængden af affald, der kontamineres af malingen, reduceres væsentligt i forhold til de traditionelle løsninger”, forklarer Sofie Winge-Petersen.

Brugeranvendelighed som parameter

Paint’Rs fokus er ud over bæredygtighed også på at fremme brugeranvendelighed. Emballagen fungerer derfor ikke blot som emballage, men samtidig som et værktøj der gør arbejdet nemmere for maleren.

I Paint’R-løsningen anvendes posen direkte til at rulle fra. På den måde er malerspanden ikke længere blot et transportmiddel, men den specialdesignede pose er et værktøj, der giver en bedre maleroplevelse, og erstatter de rulleposer en maler ellers vil anvende til at hælde maling op i og rulle fra.

Læs mere om Paint’Rs emballageløsning og teamet bag her.

Teamet bag Paint'R

På billedet ses teamet bag Paint'R: Johan C.S. Vangstrup, Sofie Winge-Petersen og Victoria S. Søgaard.

VANA nyhedsbrev

Skriv dig op til vores nyhedsbrev, hvis du vil vide mere om producentansvaret for emballage, og hvad din virksomhed skal have styr på inden 2025? Så holder vi dig løbende opdateret, når der er nyt om producentansvaret og deadlines, du skal forholde dig til.